CauRaGe iS NoT tHe aBseNce of fEaR, bUt RatHer tHe JuDgeMenT tHat SomEtHinG eLsE iS MoRe ImPoRtaNt tHaN FeAR.
RSS

Monday, July 15, 2013

PUDING KARAMEL GULA HANGUS

Tetiba teringin nak makan ni..masuk bulan puasa macam biasa mmg aku suka cari puding ni.. tapi kuih ni mahal gila kan..huhuhu..kalo petang ni aku xdapat jugak kat bazar ramadhan, mmg aku kena buat ni..



Untuk puding:
1 tin susu cair
4 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
4 sudu besar gula

Untuk Karemel:
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas

Cara-cara nak buat:

(karemel)
1. Panaskan gula dalam kuali hingga cair dan agak kekuningan (jangan pucat sangat atau hangus sangat)
2. Masukkan air panas sedikit demi sedikit (hati-hati sebab campuran ni akan memercik sikit)
3. Kacau sekejap hingga menggelegak dan sebati
4. masukkan dalam loyang pengukus dan sejukkan (bila suam2 buleh masukkan dlm freezer kejap supaya cepat keras...hik)

(puding)
Panaskan air dalam pengukus
1. Masukkan susu, telur, gula dan asen vanila dalam blender dan putar sekejap je hingga sebati...hehehe ni teknik orang tak berapa rajin
2. Tuangkan campuran puding ni perlahan-lahan kedalam loyang pengukus yang berisi karemel tadi
3. kukus selama 15 ke 20 minit (hak ni aku kena tanya hubby cane nak gunakan periuk2 kat dapur tu supaya dapat jadi pengukus. Memandangkan kami baru kawen, barang dapur pun xbanyak..hik..hik..)
4. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan (jika ada air atas puding tadi serap air guna tisu dapur yg kita guna untuk toskan minyak tu)
5. Terbalikkan Puding atas pingan dan boleh dihidang

Kemudian bolehlah tunggu azan maghrib ntuk berbuka;)

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...